E-cigarett

Välkommen till Sveriges bästa guide till e-cigaretter.

På denna sida strävar vi för att ge dig den bästa och den senaste informationen om elektroniska cigaretter, samt att uppdatera dig om den hälsomässiga såväl som den lagmässiga utveckling som nu sker med e ciggs.  Vi guidar dig till genom de bästa återförsäljarna så att du säkert kan göra ditt första köp.

E-cigarett, elektronisk cigarett eller e cigg?

Kärt barn har många namn, den elektroniska cigaretten kallas även för elcigarett och e-cigarett. Men oavsett namn och stavning handlar det om den samma gamla goda elektroniska cigaretten. Elcigarett, e-cigarett och elektronisk cigarett är alltså tre namn på samma sak.

Vad är en e-cigarett?

En elektronisk cigarett är ett alternativ till den vanliga cigaretten. Den uppfanns i Kina 2003 och har sedan dess nått framgångar i hela världen. Det finns idag inget västland där det inte är möjligt att få tag på en elektronisk cigarett. En elektronisk cigarett innehåller väska med smak som sedan omvandlas till ånga när du blossar på den. Du inhalerar och blåser alltså ut rök precis som på en normal cigarett.

 

Det tekniska med en elektronisk cigarett:

En elektronisk cigarett består av ett batteri, en atomizer och ett filter. Inne i filtret finns det en tjockflytande vätska med smak som kan vara t.ex. tobak eller mentol. När du tar ett bloss på den elektroniska cigaretten uppfattas detta av en censor som startar ett värmeelement i atomizern. Atomizern omvandlar vätskan till vattenånga som man därefter inhalerar. Röken kommer alltså in i munnen och ska blåsas ut igen, precis som på en vanlig cigarett.  När filtret börjar ta slut på vätska produceras det betydligt mindre ånga och man får inte i sig så mycket nikotin.
På några elektroniska cigaretter har man slagit ihop filtret och atomizern så att den elektroniska cigaretten endast består utav två delar – Clearomizer. Detta föredras av många då atomizern snabbt slits ut.

Det visuella med en elektronisk cigarett:

De flesta elektroniska cigaretter är gjorda så att det liknar normala cigaretter. Den sitter en liten lampa på ändan av den elektroniska cigaretten som blir aktiverad och därmed lyser rött varje gång man tar ett bloss så att det liknar en normal cigarett.

De flesta elektroniska cigaretter är också lite större och tyngre än normala cigaretter. Det beror på att teknologien inte kan göra dem mindre och för att undvika att man hela tiden måste byta filter och ladda den elektroniska cigaretten.

Det finns också elektroniska cigaretter som inte är vita och orange utan istället helt svarta, metallgrå eller guldfärgade. Några gånger kan dessa vara till fördel då du röker på ställen där man normalt inte får röka, t.ex. i barer, på flygplatser osv. Dessa kan vara med till att hjälpa då människor ser att det inte är en vanlig cigarett.

E-cigaretten och rökavvänjning:

e-cigarettTrots att det ännu inte finns ett vetenskapligt underlag för att rökavvänjning med en elektronisk cigarett är mer effektivt än andra sätt (delvis eftersom sådana studier tar många år att göra) så är människors erfarenheter att med hjälp av en elektronisk cigarett sluta röka det bästa sättet. Du kan läsa mer om rökavvänjning och den elektroniska cigaretten under rökavvänjning.

Den elektroniska cigaretten och lagen:

Då det är en relativ ny uppfinning har det varit en intensiv debatt om huruvida det ska vara lagligt att förhandla med elektroniska cigaretter. I Sverige är det lagligt att sälja elektroniska cigaretter med nikotin.

Video

Se en video från youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>